7 жовтня Всесвітній день архітектора

У перший понеділок жовтня уся світова спільнота відзначає Всесвітній день архітектора та архітектури. В умовах сьогодення це знакове свято, адже встановлене воно в 1985 році у перший понеділок жовтня Міжнародним союзом архітекторів, який виник у 1946 році після Другої світової війни, коли потрібно було відбудовувати міста, відновлювати підприємства та відтворювати пам’ятники архітектури. Вже в 1996 році Міжнародна спілка архітекторів (МСА) на 20-й Генеральній асамблеї ООН у Барселоні остаточно ухвалила свято і приурочила його до Міжнародного дня житла.

Архітектори проводять роботи, пов’язані зі проєктуванням і зведенням споруд на початкових етапах будівництва. Архітектори мають опанувати образотворче мистецтво, креслення, математику, фізику, та спеціальні дисципліни, мати такі професійні якості як зосередженість, уважність, креативне художнє мислення. Використовуючи інженерну точність та творчий підхід, такі спеціалісти будують міста, втілюють в життя сміливі проєкти, дарують нам візуальну красу і комфортне життя.

У Всесвітній День архітектора вітають людей, від знань і таланту яких залежить, наскільки гарні й зручні будуть житлові будинки, офіси, клуби, медичні установи, дитячі садки та школи, торгові та розважальні центри, вокзали, аеропорти, паркові зони тощо. 

Це свято зодчих і будівничих, а також усіх шанувальників архітектурних шедеврів від давнини до сьогодення. 

Вітаємо архітекторів з професійним святом!